Zoran Šprajc: interview u caffee bar Quahwa

Zoran Šprajc: interview u caffee bar Quahwa

15. ožujka 2020. Novosti 0
Zoran Sprajc u Quahwi inerview

Zoran Šprajc, intervju u Quahwi: Zbog cigarete sam se smrzavao a na kraju umalo i umro

Nakon tromjesečnog izbivanja s ekrana. Omiljeni voditelj i urednik emisije ‘RTL Direkt’ iskreno govori o razlozima koji su doveli do njegova drugog infarkta. I životnim promjenama na koje je primoran

  • Zoran Šprajc: Jer cigareta me uvijek bila spremna čekati, čak i kada sam je se nekoliko puta pokušavao odreći.
  • Zoran Šprajc: Kada im dodamo pretilost, neurednu i nezdravu prehranu, slabu tjelesnu aktivnost uz malo loše genetike. Rezultat je morao biti upravo onakav kakav je bio.
  • Zoran Šprajc: Osim časnih iznimki, novinarstvo u Hrvatskoj nikad nije bilo na visokim granama. Ali nikad nije bilo ni površnije i banalnije nego danas.

Zoran Sprajc intervju quahwaStory ineterview Zoran Šprajc:

Nakon prvog srčanog udara, koji ste pretrpjeli 2013. Rekli ste kako vam je to bio zadnji znak, da je HRT postao za vas po život opasno mjesto. I da se trebate maknuti. Na­dam se da to ne znači da ćete tijekom godine otići s RTL-a ili, još gore, napustiti profesiju?

Ne, ne znači. Za razliku od HRT-a, gdje su mi drugi nabijali stres, na RTL-u sam sâm sebi kriv za to. Ali očito je da ovako ili ionako bez stresa ne mogu. Samo se sada učim s njim drukčije nositi i rješavati ga.

Story: Što je bio okidač ovaj put, stres ili nešto drugo?

Stres je u pozadini svakog mog infarkta. Ne udara stres sam po sebi nego način na koji ga se pokušavamo riješiti. U mom slučaju to su bile abnormalne količine cigareta i cigarillosa. Kada im dodamo pretilost, neurednu i nezdravu prehranu, slabu tjelesnu aktivnost uz malo loše genetike. Rezultat je morao biti upravo onakav kakav je bio.

Story: Na društvenim mrežama otkrili ste kako se scenarij ponovio na isti dan, gotovo u isto vrijeme. Jeste li praznovjerni? Što mislite, što vam netko gore želi poručiti?

Prilično sam siguran da mi je moje tijelo time nešto željelo poručiti jer ono je najviše patilo. Onome gore sigurno zbog mene nije bilo baš tako loše. Ali da, takva slučajnost nezaobilazno otvara pitanje više sile, možda pomalo i zastrašuje. No prije svega vjerujem u slučaj i u matematiku. Jer ako postoji točno određena vjerojatnost da će netko osvojiti jackpot i doista ga svaki put netko osvoji. Tako postoji i matematička računica. Koja kaže da će u ‘ovom izvlačenju’ netko dobiti srčani udar na isti dan na koji ga je već dobio. I eto, ovaj sam put u toj igri ja izvučen.

Zoran Sprajc quahwa kavaStory: g. Zoran Šprajc

Prijetili su vam otkazom – niste pokleknuli, smrću – niste se dali zastrašiti, bolest vas je dva puta zaustavila – vratili ste se… U kojoj biste se situaciji oprostili od novinarstva, možete li to uopće zamisliti?

Ma rekao sam, ne bih precjenjivao svoju hrabrost jer mislim da su te prijetnje precijenjene. Ako će me netko u mraku dočekati i šipkom udariti po glavi. Sigurno to neće najavljivati na Facebooku ili pišući mi pisma. Ako se ne bojim otkaza sada, sa 50 godina, što bih ga se bojao kad sam imao 30.
A ne bojim se jer još imam dvije ruke i dvije noge te kakvu takvu glavu. Tako da mogu zaraditi za život ovako ili ionako. Ljudi koji se u mome poslu boje otkaza, boje se svoje nesposobnosti i njima je najlakše manipulirati.

Story: Za svoj ste rad dosad dobili brojne nagrade. Gdje držite sve te statue?

Na prozoru u dnevnom boravku. Lijepo su dizajnirane i lijepo se kroz njih lomi svjetlo. Pa mi se, osim emotivno i profesionalno, i estetski uklapaju u život.

Story: Možete li sada sami priznati koje su vaše mane?

Neumjeren. Tašt. Živčan. Debeo. Tvrdo­glav. Strastven i kada treba i kada ne treba.

Story: Ove godine slavite 52. rođendan. Što ćete si poželjeti?
Da mirno i sretno doživim 53.

više članaka: TWIX slamka – predstavljanje u QuahwiAshley Colburn – Interview u QuahwiTop bistros in ZagrebFood Walkers Croatia – QuahwaGdje na kavu u Zagrebu – Quahwa, Teslina 9/1Domagoj Jakopović Ribafish – Priča o QuahwiFashionHR – Quahwa zagrebačka adresa za istinske ljubitelje kaveRittrmayer pivo – službena prezentacija za medije u QuahwiPržionica kave i kušaonica kave u srcu Zagreba by Zagreb.InfoQuahwa professional coffee