Pržionica kave i kušaonica kave u srcu Zagreba by Zagreb.Info

Pržionica kave i kušaonica kave u srcu Zagreba by Zagreb.Info

18. svibnja 2017. Novosti 0
zagreb info quahwa pržionica i kušaonica kave u srcu Zagreba

Pržionica kave i kušaonica u srcu Zagreba

Zagreb Info – Za istinske ljubitelje: Zavirite s nama u Quahwa – pržionica kave i kušaonica u srcu Zagreba

Navikli smo na razne kafiće s, uglavnom, jednakom kavom. Sada vam predstavljamo jedan u koji će se istinski ljubitelji opojnog napitka uvijek vraćati. Gdje je kava potpuno drugačija i spremljena sa srcem i znanjem. Riječ je o šarmantnom kafiću u Ulici Nikole Tesle 9 pod simboličnim imenom Quahwa, prema arapskoj riječi.

Quahwa, svojevrsni teatar kave, kako nam je kazao idejni začetnik Robert Pudić. Osnovana je s ciljem da ispriča priču o kavi.
Što Quahwa nudi? Mirise i arome iz različitih dijelova svijeta kojima otkrivate različite dijelove svijeta i bliže i dalje kulture. Quahwa će vas odvesti na putovanje kroz zemlje pune topline i mistike. U kojima uzgoj i berba kave nije samo dio svakodnevnog života nego nešto puno više. Njihova povijest, njihov DNK.

Jeste li znali da je kava zapravo voće? Zrna kave su zapravo dijelovi plodova koji podsjećaju na višnje i rastu na grmovima. Kava je sjeme, no zovemo je zrno jer podsjeća na zrna graha. Upravo ovdje možete saznati više o samoj povijesti kave. Otkuda sve počinje i kako se razvija, raste. Od malog zrna kave do punih vreća pa sve do strojeva za prženje. Sve se rađa na planinskim plantažama i plantažama na ravnicama.

Otkriti ćete, uz vrhunske stručnjake i znalce. Putanju kave i cijeli proces. Budući da je ovo mjesto zamišljeno kao radionica kave, kako nam je kazao naš sugovornik Robert Pudić. Koji je inspiraciju dobio putovanjem po svijetu. Ovaj omiljeni napitak zaintrigirao ga je kada je imao tek 14 godina. Odlučio je Zagrepčanima ispričati priču o kavi. Želeći pritom da ljudi povijest kave dožive i vizualno. Pa je u tom smjeru uređen i ovaj raj za ljubitelje kave.

Vrijednosti, arome i okus kave

Godine 1998. osnovali su tvrtku. Bili su među prvima, ako ne prvi i jedini, koji u ponudi imaju isključivo 100% Arabica sortu kave. Tvrtku su preimenovali u Quahwa d.o.o, a danas posluju i kao kušaonica i pržionica kave u Zagrebu. 

U čemu je razlika pripreme kave u Quahwi? Naime, jakim industrijskim prženjem kave na 6-7 minuta kava gubi svoje benefite i kvalitetu. Nasuprot tomu, 16-minutnim pažljivim prženjem kave. Kojim zrno kave postupno biva „ispečeno“ do finalnog 16. stupnja. Sačuvat će sve vrijednosti, arome i okuse kave. Prženje je, kažu vlasnici, pravo umijeće. Priprema espressa je umjetnost. Kao što kaže i drevna izreka. Vrhunski pripremljenoj kavi brinu se baristi koji će vam pokazati svoje umijeće i uvesti vas u svijet kave. Ovdje je kava svaki put drugačije pržena, a espresso uvijek ima drugačiji okus. Bit je, naravno, u tome da se svaki put dobije jednako dobra kava, odnosno profesionalna kava.

Ponuda vrhunskih craft proizvoda

Quahwa je prava kuća craft proizvoda. U svojoj ponudi ima kavu koju sami ručno prže, organske čajeve, kokosov šećer, domaći nešpricani arancini. Vruća čokolada sa 35 % kakaa, craft piva bez konzervansa i aditiva te voda sa izvora rijeke Cetine. Nju služe uz svaku kavu. Osim raznovrsne ponude kvalitetne kave, posjetitelji mogu kušati i vrhunske čajeve. Kako nam je objasnio idejni začetnik. Jedan od najboljih svakako je matcha čaj koji se stoljećima koristi u tradicionalnim japanskim ceremonijama. Danas je čatobni zeleni prah dostupan konzumentima diljem svijeta. Unatoč visokoj cijeni, omiljen je zbog brojnih dobrobiti za čovjekovo zdravlje.

Matcha prah se relativno nedavno počeo koristiti i u kreiranju kave. Dobiva se matchu latte – kremasti napitak koji oduševljava svojom zelenom bojom i okusom. U ovom osebujnom raju za kavopije svoj kutak mogu naći i sladokusci uz bombon latte. Karmelizirani šećer s kondenziranim mlijekom, espressom i vaporiziranim mlijekom na vrhu.

U Quahwi možete kupiti i svoj paketić za doma. Kava koju kupite melje se istog trenutka pred vama i pakira se u reciklirane papirnate paketiće. Također, njihova je vizija i misija dobiti zadovoljne klijente koji će uživati u tzv. kategoriji kava za ured.

Pročitaj vise na Zagreb.info, FOTO: Zlatko Gašpar
Više članaka: Priča o QuahwiAshley u QuahwiTwix u QuahwiŠprajc u Quahwi