Super premium kave / Rijetke kave / Sortne kave Quahwa
SUPER PREMIUM KAVE
Nastankom specialty coffee scene možemo reći da je kava doživjela transformaciju iz Ford
Modela T u Tesla Model 3.
Pojavom specialty kave razotkrile su nam se single origin (sortne) kave koje su nepravedno bile
zapostavljene, a mistika tajnih receptura blendova koju su pržionice diljem svijeta držale za
sebe sada su nestale kao jutarnja rosa pred navalom sunčevih zraka.
Iskrena znatiželja za otkrivanjem vrhunskih kava i snažna motivacija za većom dostupnošću tih
kava su omogućile stvaranje specialty coffee scene.
Metaforički lakše rečeno, zamislite da ste cijeli život pili stolna vina.
A onda dobijete priliku probati čašu kvalitetnog vina, a zatim i čašu vrhunskog vina.
Stolna vina su u ovom slučaju blendovi (mješavine) velike većine komercijalnih kava.
Dolaskom specialty scene i single origin kava napokon su profitirali oni prvi i zadnji u lancu
kave. Farmeri i uzgajivači kave morali su proći mnoge edukacije te uložiti više napora u cijeli
proces dobivanja kvalitetnog zrna kave. Naravno, to im je donijelo i viša primanja i veću zaradu.
A s druge strane, krajnji konzumenti su dobili do sada najukusniju šalicu kave. I to ne za puno
veću cijenu od komercijalnih brendova.
Dva najveća razloga za to su smanjenje broja posrednika između farmera ili plantažera i
pržioničara, te otvaranje velikog broja malih craft pržionica koje su počele direktno prodavati
kavu krajnjim konzumentima. Craft kava nije morala proći razne posrednike, namete i police
supermarketa, stoga cijena prosječne sortne kave nije toliko nadmašila cijenu prosječne
komercijalne kave renomiranog brenda.
Sortne kave zahtjevaju posebnu njegu i tretman u koje je uključen velik broj ljudskih ruku u
dugačkom lancu from bean to the cup. To im daje mogućnost ocjenjivanja.
Specialty asocijacija je razvila tabelu ocjenjivanja sortnih kava. Sve sortne kave iznad 80
bodova spadaju u specialty kave.
Kave od 80-84,50 boda ocijenjene su sa Very good, one između 85-89,50 ocijenjene su kao
Excellent, dok su najpoželjnije ocijenjene sa 90-100 bodova te spadaju u Outstanding coffees.
Naše Super Premium kave dolaze sa ocjenama Very good i Excellent.
Zbog svega navedenog, nama u Quahwi je cilj bio samo jedno.
Sorta kave, vrsta tla, vlaga, zdravlje biljke, omjer sunca i sjene, vodena aktivnost unutar zrna,
nadmorska visina i mnogi drugi parametri daju nam spoznaju kako treba pristupiti svakoj
pojedinoj kavi tjednima prije negoli ju ubacimo u bubanj roastera.
Pržeći kavu laganije i svjetlije nego što se mnogi drugi usuđuju, pržioničari u Quahwi su u
mogućnosti osloboditi i izvući unikatne arome i okuse koji autentično predstavljaju porijeklo kave
i ono što ona zapravo jest.
I sve to samo zbog jedne slatke, voćne i zdrave šalice kave.