fbpx

Super premium kave / Rijetke kave / Sortne kave

Super premium kave / Rijetke kave / Sortne kave Quahwa

SUPER PREMIUM KAVE

super premium kava

Nastankom specialty coffee scene kava je doživjela transformaciju iz Ford Modela T u Tesla Model 3.

Single origin (sortne) kave više nikada neće biti zaglavljene u slijepoj ulici u kojoj su ležale bespomoćno skoro cijelo stoljeće. Sva mistika i skrivanja tajnih receptura blendova kojima su se dičile skoro sve pržione diljem globusa nestaju kao jutarnja rosa pred navalom jutarnjih sunčevih zraka.

Neznanje, sputanost i precjenjenost  gubi tlo pod nogama pred navalom iskrene i snažne znatiželje koja želi razotkriti što to kava zapravo jest.

Metaforički lakše shvaćeno, zamislite kao da ste cijeli život pili stolna vina. A onda dobijete priliku probati čašu kvalitetnog vina, a zatim vrhunskog vina. Stolna vina su u ovom slučaju blendovi (mješavine) velike većine komercijalih kava.

Single origin kava

Dolaskom specialty scene i single origin kava napokon su profitirali oni prvi i zadnji u lancu kave. Farmeri i uzgajivači kave morali su proći mnoge edukacije i uložiti više strpljena u cijeli proces dobivanja kvalitetnog zrna kave. Naravno, to im je donijelo i viša primanja i veću zaradu. A s druge strane, krajnji konzumenti su dobili do sada najukusniju šalicu kave. I to ne za puno veću cijenu od renomiranih brandova. Razloga ima više, ali dva najveća su smanjenje broja posrednika između farmera ili plantažera i pržioničara, te otvaranja velikog broja malih kraft pržiona koje su počele direktno prodavati kavu krajnjim konzumentima. Bez polica u supermarketima i posrednika u preprodaji, cijena prosječne sortne kave nije nadmašila cijenu prosječne komercijalne kave renomiranog branda.

Sortne kave zahtjevaju posebnu njegu i tretman mnogo ljudskih ruku u dugačkom lancu from bean to the cup. To im daje mogućnost ocjenjivanja. Specialty asocijacija je razvila tabelu ocjenjivanja sortnih kava. Sve sortne kave koje pređu 80 bodova spadaju u specialty kave. Nadalje od 80-84,50 boda ocijenjene su sa Very good. One između 85-89,50 ocijenjene su kao Excellent, dok su najpoželjnije ocijenjene sa 90-100 bodova i spadaju u Outstanding coffees.

Naše Super Premium kave dolaze sa ocijenama Very good i Excellent.

Zbog svega navedenog, nama u Quahwi je cilj bio samo jedno. Pržeći kavu svjetlije nego što se mnogi drugi usuđuju, pržioničari u Quahwi su u mogućnosti odključati i iznijeti unikatne arome i okuse koji predstavljaju porijeklo kave i ono što ona zapravo jest. Sorta kave, vrsta tla, vlaga, zdravlje biljke, omjer sunca i sjene, vodena aktivnost unutar zrna,  nadmorska visina i mnogi drugi parametri daju nam spoznaju kako ćemo pristupiti svakoj pojedinoj kavi tjednima prije negoli ju ubacimo u bubanj roastera.I sve to samo zbog jedne slatke, voćne i zdrave šalice kave.

Super Premium kave možete provjeriti klikom na CJENIK ili pogledati ponudu u našem web shopu.